Povezivanje saobraćajnog krvotoka prioritet

Tri decenije od početka gradnje obilaznice oko Beograda, ako iznenađenja na terenu ne pokvare planove i želje, mogle bi da budu obeležene 2020. godine presecanjem vrpce na deonici od Ostružničkog mosta do Bubanj potoka.

Poslednja procena nadležnih je da će upravo dve, dve i po godine biti potrebne da se okonča gradnja i kompletiranje ovog potesa obilaznice, infrastrukturnog projekta čiji su prvi kilometri počeli da se rade još 1990. godine.

Jedna od važnijih prepreka na ovoj trasi uklonjena je početkom juna, kada je srušena naplatna rampa kod Bubanj potoka.

Koliko će godina, ipak, biti potrebno da punim profilom obilaznice od Batajnice do Pančeva prolaze kamioni i tranzitni saobraćaj, niko od nadležnih za sada se ne usuđuje da kaže. Ali, da je ova saobraćajnica koja bi trebalo da bude duga sedamdesetak kilometara, prioritet svedoče izjave i republičke i prestoničke vlasti.

Gradski čelnici su na predstavljanju saobraćajnog master plana Beograda ukazali da je za krvotok glavnog grada, a pre svega za rasterećenje „Gazele”, kompletiranje obilaznice među najvažnijim projektima. U martu ove godine je i ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila da će uskoro biti nastavljena gradnja obilaznice od Ostružničkog mosta do Bubanj potoka, odnosno deonice od dvadesetak kilometara. Tu deonicu bi, prema najavama, radili Azerbejdžanci i Kinezi u saradnji sa našim firmama.

– Ministarka saobraćaja je zajedno sa direktorom „Puteva Srbije” 5. novembra prošle godine potpisala sa kineskom kompanijom „Power Construction Corporation of China” komercijalni ugovor za nastavak izgradnje obilaznice. Ugovor, vredan 207 miliona evra, obuhvata radove na deonici od Ostružničkog mosta do Bubanj potoka – podsećaju u „Putevima Srbije”.

Koliko je vozačima koji redovno prolaze ovim delom prestonice neophodan pun profil autoputa na obilaznici, ako ne celom planiranom dužinom, ono bar do Bubanj potoka, uverila se i naša ekipa na kružnom putu od Bubanj potoka ka tunelu „Straževica”. Osim što su, pogotovu u toku vikenda, na ovoj saobraćajnici velike gužve, na brojnim njenim tačkama vozači moraju da otvore četvore oči. Problem nedovršene obilaznice na toj trasi posebno dolazi do izražaja upravo u letnjim mesecima kada kroz našu zemlju prolaze i brojna vozila u tranzitu.

Svi oni na kompletan auto-put na obilaznici, za sada, mogu da računaju samo od petlje Batajnica do mosta na Savi (surčinska strana). Polovičan auto-put (desna strana) izgrađen je od mosta na Savi (surčinska strana) pa do zone izlaznog portala tunela „Straževica”.

Ipak, kada se poslednjih godina govori o rokovima za završetak cele obilaznice obično se spominje samo deonica do Bubanj potoka, ali ne i preostalih tridesetak kilometara do Pančeva. Razlog je verovatno to što je na deonici C (Bubanj potok – Pančevo) posao do sada najmanje odmakao. Kako navode u „Putevima Srbije”, za tu deonicu urađen je plan detaljne regulacije, a u toku je stručna kontrola (revizija) idejnog projekta.

– Na toj deonici najznačajniji objekti su tunel „Bubanj potok” (1,3 kilometra), tunel „Leštane” (0,72 kilometra) i drumsko-železnički most na Dunavu kod Vinče (0,6 kilometara) – ukazuju u „Putevima”.

Ali, zahtevni građevinski poduhvati majstore ne očekuju samo na deonici čiji početak gradnje se ni ne nazire. Poduhvat je i most preko Save kod Ostružnice (leva strana koja se trenutno gradi).

– Od zahtevnijih objekata za izgradnju, kada je reč o dužini, visini i prirodi prepreke koju treba da premoste to su i most 11 (leva strana ,,Železnička reka”), most 13 (leva strana ,,Kijevski potok”), most 15 (leva strana ,,Topčiderska dolina”) i leva tunelska cev Straževica – ukazuju u „Putevima”.

Buduća veza drugih srpskih auto-puteva

Izgradnjom obilaznice, objašnjavaju u „Putevima Srbije”, povezaće se saobraćajnice koju našu zemlju spajaju sa Crnom Gorom, Hrvatskom, Mađarkom i Makedonijom, ali i Bosnom i Hercegovinom. Jedna od najvažnijih prednosti, ipak, biće to izmeštanje tranzitnog i teretnog saobraćaja iz prestonice.

– Pozitivni efekti osetiće se kada se na obilaznicu preusmeri saobraćaj sa preopterećene mreže beogradskih saobraćajnica. Skratiće se vreme putovanja u tranzitu jer će ta vozila preći na obilaznicu, a smanjiće se i zagušenja na delu najopterećenije mreže gradskih saobraćajnica. Smanjiće se i broj saobraćajnih nezgoda na njima, a biće i manje štetnih gasova i buke u užem gradskom području – ističu u „Putevima”.

Poslednja veća deonica puštena 2016.

Poslednji veći „komad” na obilaznici u saobraćaj je pušten aprila 2016. i to je bilo 10 kilometara trake od Dobanovaca do Ostružničkog mosta čime je ovaj potes dobio pun profil auto-puta. Tom deonicom dnevno prođe oko 15.500 vozila od toga oko 3.500 kamiona i to je, kako je tada navela ministarka Zorana Mihajlović, najprometniji deo obilaznice. Radove su izvodili „MBA Ratko Mitrović niskogradnja” i „Planum”, koštali su 1,38 milijardi dinara, a sredstva za njih izdvojena su iz kredita Evropske investicione banke. Inače, za deonicu od Dobanovaca do Bubanj potoka je osamdesetih godina prošlog veka urađena posebna studija opravdanosti u kojoj su analizirane sve varijante i ispitani ekonomski parametri i zaključeno je, kažu u „Putevima”, da deonica predstavlja prioritetnu i rentabilnu investiciju u putnoj mreži Srbije.

Deonice:

A: Batajnica – Dobanovci 

radovi završeni na trasi i na petljama Dobanovci i Batajnica

B: Dobanovci – Bubanj potok

sektori B1-B3: Dobanovci – Ostružnica (završeni   radovi)

sektor B4: izgradnja petlje „Petlovo brdo” i petlje „Orlovača” (faza 2, radovi u toku),

sektor B5: Orlovača – Avalski put (završeni radovi, izgrađena desna strana mostova 13, 14 i 15 ukupne dužine 1.289 metara).

sektor B6: Avalski put – Bubanj potok (predstoje radovi)

C: Bubanj potok – Pančevo (predstoje radovi)

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

47,4 kilometara dužina obilaznice od Dobanovaca do Bubanj potoka

120 kilometara na sat projektovana brzina

12 mostova i vijadukta od Dobanovaca do zone portala tunela „Straževica”

11,5 metara širina kolovoza i u jednom i u drugom smeru

4 metra razdelni pojas

3 tunela od Dobanovaca do zone tunela „Straževica” („Lipak” i „Železnik” sa dve tunelske cevi i „Straževica” sa tunelskom cevi na desnoj strani)

NAJZNAČAJNIJI MOSTOVI

(dužina izražena u metrima)

1.965 preko Save kod Ostružnice sastoji se od tri konstrukcije – čelična preko reke i prilazne betonske na obalama)

597 „Topčiderska dolina”

571 „Kijevski potok”

452 „Pružni prelaz” (preko požarevačke pruge)

408  „Sveta Petka”

406 „Železnička reka”

TUNELI (u metrima)

745  „Straževica” (ispod Resnika)

699  „Železnik”

665  „Lipak” (delom ispod platoa železničke stanice Ostružnica)

373  „Beli Potok” (ispod Avalskog puta)

http://www.politika.rs/scc/clanak/385941/Povezivanje-saobracajnog-krvotoka-prioritet

Komentari za ovaj članak su obustavljeni.