NOVI AUTO-PUT U LAKTAŠIMA I DRAGOVIĆIMA: Naplata putarine …

S. MIŠLjENOVIĆ | 15. oktobar 2018. 08:54 |

Na novom auto-putu „9. januar“ u toku opremanje kućica u Laktašima i Drugovićima. Topić: Uskoro zatvoren sistem i plaćanje po pređenom kilometru.

 

NA auto-putu „9. januar“ u toku je opremanje naplatnih kućica u Laktašima i Drugovićima. Pored toga raspisan je konkurs za prijem 56 radnika. Oni će raditi u naplatnim kućicama, ali i u Centru za održavanje i kontrolu saobraćaja na auto-putu „9. januar“ i na auto-putu Banjaluka – Gradiška. Centar će biti smešten u Laktašima, a već jedan takav postoji u Kladarima. U zavisnosti od brzine završetka tih radova biće rešeno i pitanje naplate putarine, potvrđeno je „Novostima“ u „Auto-putevima RS“.

PROČITAJTE JOŠ – Završava se auto-put Banjaluka-Doboj

– Još nekoliko sedmica neće biti u funkciji naplatne kućice na auto-putu „9. januar“, ali posle toga uspostavićemo zatvoren sistem i naplatu putarine po pređenom kilometru – izjavio je direktor preduzeća „Auto-putevi RS“ Dušan Topić.

Komentarišući nedoumice u vezi sa naplatom putarine, koje su se pojavile posle puštanja u saobraćaj kompletne deonice auto-puta od Banjaluke do Doboja, Topić je istakao da je tačno da je sada neujednačen iznos putarine u zavisnosti od pravca i deonice kojima se vozači kreću.

– Naplatne kućice koje su do sada radile nastaviće da rade po istom režimu. Imaćemo prelazni period od nekoliko sedmica i molim građane da imaju strpljenja. Kada uspostavimo zatvoreni sistem, onda će putarina biti naplaćivana po pređenom kilometru, na osnovu kartica koje vozači dobijaju kada uđu na auto-put – rekao je Topić.

KOMPLETIRAN AUTO-PUT AUTO-put „9. januar“ od Banjaluke do Doboja je kompletiran u dužini od 72 kilometra. Na navedenoj deonici izgrađena su 52 zahtevna objekta, za šta je potrošeno 190.000 metara kubnih betona i 310.000 tona asfalta.

On je dodao i da je 300 radnika svakodnevno bilo angažovano na izgradnji deonice auto-puta od Drugovića do Prnjavora.

– Ovo je ogroman projekat za Srpsku i naše preduzeće. Veoma smo zadovoljni kvalitetom urađenog posla. Građani i vozači su dobili modernu saobraćajnicu, a protok robe i stanovništva biće brži – kaže Topić.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić potvrdio je, za „Novosti“, da će posle uspostavljanja zatvorenog sistema za naplatu putarine biti korigovan i ujednačen njen iznos.

– Na novim naplatnim kućicama još ne naplaćujemo putarinu, jer sistem još nismo zatvorili u nekim pravcima – poručio je Trninić.

Nova saobraćajnica u RS

Inače, početkom meseca otvorena je deonica auto-puta od mesta Drugovići do Prnjavora duga 25 kilometara, čime je završena izgradnja auto-puta „9. januar“ od Banjaluke do Doboja, a za šta su izdvojena 402 miliona evra.

Nakon otvaranja te deonice Srpska ima 105 kilometara auto-puteva. Otvaranjem saobraćajnice Banjaluka – Doboj, potrebno je sat vremena kako bi se došlo iz jednog u drugi grad.

Na svečanosti otvaranja pomenute deonice auto-puta politički vrh RS je poručio da je to projekat od nacionalne važnosti, a da je u planu da se u narednih šest godina izgradi i auto-put od Doboja do Drine, odnosno Srbije.

Predsednik RS Milorad Dodik rekao je da je izgradnja auto-puta „9. januar“ simbol moći RS i da će realizacija infrastrukturnih projekata doprineti nacionalnoj integraciji i ekonomskom razvoju.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/republika_srpska/aktuelno.655.html:754980-NOVI-AUTO-PUT-U-LAKTASIMA-I-DRAGOVICIMA-Naplata-putarine-tek-za-mesec-dana

Komentari za ovaj članak su obustavljeni.